De ce copiii au nevoie de limite?

Poate nu te-ai gândit la asta, însă atunci când stabilești limite cu copiii tăi îi înveți cum să o facă și în relațiile lor personale. Dacă nu pui limite nici ei nu vor ști cum să o facă cu persoane abuzive. Persoanele abuzive sunt cele care care nu au învățat un mod sănătos prin care să pună limite și devin intruzive sau foarte solicitante, dominatoare.

 Te-ai străduit să stabilești limite în relațiile tale și uneori simți că nu știi ce să faci?

Uneori pur și simplu nu știm de unde să începem.

În acest articol, afli cum să recunoști limitele sănătoase și cum să le stabilești împreună cu copilul tău.

Stabilirea limitelor nu are doar rolul de a ușura viața părinților, ci reprezintă un model, un instrument în folosul copiilor tăi, este modul în care ei învață să pună limite, sa refuze dar si să accepte, să se cunoască mai bine, iar acestea le vor fi de folos pe tot parcursul vieții.

Limitele oferă un sentiment de apartenență și de siguranță copiilor, iar acestea ajută la rândul lor la creșterea stimei de sine, a încrederii în sine.

Prin urmare, care sunt limitele sănătoase?

Limitele sănătoase reprezintă un set de reguli stabilite de către tine, în care definești modul în care permiti oamenilor să te trateze și care depind de ceea ce iți dorești să obții în viață. Limitele îți protejează sentimentul de sine și crează o structură și o ordine în casa ta.

Ceea ce este important este că definește sentimentul de sine, care este format din spațiul, valorile și credințele tale personale. Aceste lucruri trebuie să fie clare mai întâi adultului pentru ca ele să poată fi transmise către copii în mod sănătos, iar întreg procesul va oferi instrumentele necesare copilului pentru a învăța să-i trateze pe ceilalți cu respect și să își formeze o stimă de sine solidă.

Pe scurt, învățarea copiilor că există anumite limite, îi ajută să învețe să te respecte și să fie respectați.

În loc să ceri respect, pentru că nu asta este calea prin care il vei primi, granițele le arată calea și îți demonstrează autoritatea într-un mod sănătos, fără a fi nevoie să devi autoritar.

Limitele sănătoase pot arăta ca niște reguli și rutine. S-ar putea să spui: „Am reguli și copiii mei refuză să le respecte”. Stabilirea limitelor înseamnă coerență în regulile pe care le stabilești, îndrumându-i și corectându-i, nu țipând, criticând sau solicitând.

Iubirea este răbdătoare, nu își forțează propria cale si cere perseverență și încredere din partea părintelui pentru ca regulile și limitele sale să fie auzite și respectate. Este necesar ca părintele să aibă o stimă se sine puternică cunoscându-se foarte bine și respectându-se în primul rând.

Este greu să să ai răbdare, dar trebuie să existe coerență pentru ca schimbările de comportament să aibă loc. În unele momente, perseverența poate părea grea, dar este necesară. Uneori poate părea că copilul nu va respecta niciodată regulile însă dacă ești consecvent și stabilești consecințe clare care se potrivesc cu situației, el va respecta regulile.

Unele limite pot arata așa, dar mai sunt și altele care te reprezinte și să îți ofere ce ai nevoie pe care tu le decizi;

  • Am dreptul să spun nu. Aceasta înseamnă că ai dreptul să spui nu copilului dvs. și ei au dreptul să vă spună nu. Înseamnă că îi oferi dreptul de a-și exprima frustrarea și opiniile, respecți acest lucru, dar îi îndrumați și îi direcționați către acțiunea pe care trebuie să o facă, așa cum și noi trebuie de ex. să mergem la serviciu.
  • Nu tolerez comportamente abuzive. Aceasta înseamnă să nu folosești pedepse evident bazate pe frică sau manipulare. Înseamnă să transmiti o solicitare sau o regula, astfel încât copilul tău să o poată urma și, dacă o încalcă, vor urma consecințe, dar care trebuie aplicate.
  • Am dreptul la intimitate. Acest lucru este mai important pe măsură ce cresc, deoarece vor mai multă autonomie. Ai dreptul la confidențialitate și intimitate și copiii trebuie să învețe să respecte acest lucru, dar si ei au acest drept, cu limite uneori, atunci când este vorba despre siguranța lor.

Amintește-ti că dacă stabilești o graniță, TOȚI membrii familiei trebuie să le respecte, adulții și copiii deopotrivă. Nu poate exista o regulă pentru mine și alta pentru tine. Aceasta este o mentalitate de sus în jos care duce la un stil autoritar al părinților și nu poate rezulta nimic bun din ea.

Granițele ajută la creșterea stimei de sine a copiilor însă ele te ajută și la stimularea propriei stime de sine. Acestea îți dau un sentiment de control fără să controlezi.

Acest lucru elimină sentimentele de neputință corelate cu stima de sine scăzută.

Trăim într-o perioadă de mare incertidudine și de redefinire a valorilor care conduc către o viață împlinită. Acest lucru poate genera anxietate și confuzie. Nimeni nu este imun la schimbările din ultimii ani și suntem cu toții afectați.

Cu toate acestea, nu ceea ce se întâmplă este important, ci modul în care răspundem la aceste schimbări.

Tu cum vei răspunde?

Publicat de Roxana Diana Anghel

Psiholog Roxana Anghel Educator Parental Certificat - Circle Of Security